Jagt‎ > ‎Våben‎ > ‎

Kort om Purdey

I 1805 blev James Purdey udlært som bøssemager og fik pga. sine særlige evner arbejde hos en af de fremmeste bøsseproducenter, Joseph Manton. Knap 10 år senere beslutter Purdey, at starte egen virksomhed og etablerer sig efter lidt søgen i 1816 på adressen, Princess Street 4 i centrum af London.

Datidens jagtvåben var såvel flint som perkussion, og med en årlig produktion på 125 smukt dekorerede enheder, bliver Purdey hurtigt kendt for sin uovertrufne kvalitet.

 Årene går og Purdeys søn James d. 2´, der har arvet farens talenter, træder ind i firmaet. Sammen udvikler de en ny banebrydende riffel med to riffelgange. Men det er bøsserne, der har deres bevågenhed, og da James d. 2´ i 1858 overtager virksomheden, sker der hurtigt noget helt epokegørende. I 1863 tages der patent på en lukkemekanisme, det såkaldte Purdey-lukke. Systemet, som vi stort set kender det i dag - dog uden toplukkenøgle - er på vej.

Efter et par år tager en anden kendt bøssemager, William M. Scott, patent på netop toplukkenøglen og indgår et samarbejde  med James d. 2´. Fremtidens lukkesystem er nu en realitet, dog med udvendige haner. Pengene strømmer ind, idet andre bøssemagere skal betale såkaldt royalty for brug af patenterne. Den næste epokegørende landvinding sker, da en af Purdeys tidligere ansatte, Frederick Beesley, i 1880 tager patent på en hammerlees konstruktion. Purdey aner med det samme, at her er nøglen til den perfekte bøsse, og efter lidt eksperimenter landes der på det, vi stort set kender i dag.

 Men hvem er det, der køber Purdey Bøsser? Jo, snart rygtes det, at Purdey har fat i noget særligt, så det er The Upper Class og sidst, men ikke mindst hos adelen, de unikt fremstillede bøsser finder gehør. Man ved fra Purdeys sirlige regnskab, at den danske prinsesse, Aleksandra, gift med prinsen af Wales fik fremstillet en bøsse til prinsens 26 års fødselsdag. Prinsen blev så begejstret, at prinsessen fluks fik fremstillet to yderligere, så prinsen kunne skyde ”trio”.

Årene går og James d. 3´ kommer, sammen med sine to brødre, Athol og Cecil, ind på scenen. Dette sceneskift fejres ved at firmaet i 1877 skifter navn til: James Purdey & Sons. I 1883 er succesen så stor, at firmaet har råd til at opføre nye fabriksbygninger på South Audley Street - også i centrum af London - hvor hovedkvarteret ligger den dag i dag.

Om det er grådighed vides ikke, men da det er svært at følge med efterspørgselen, begynder man allerede omkring 1878 at producere våben i kvalitetsgrader fra A – E. Alle våben under A bliver fremstillet som halvfabrikater uden for byen, men bliver dog færdigbearbejdet hos Purdey. Men i 1918 fornemmer James Purdey & Sons, at denne klasseinddeling skader firmaets ry som producent af: Best Guns og halvfabrikat produktionen standses.

Men vi går lidt tilbage i tiden igen! James den 3´ dør i 1890 af tuberkulose og Athol overtager driften. Virksomheden er i konstant fremgang og producerer op til 350 enheder årligt. I 1902 er 108 bøssemagere ansat. 1909 dør James d. 2´ og Athol arver stort set hele imperiet.

1ste. Verdenskrig begynder og indebærer store omvæltninger for Purdey & Sons, idet køberne bliver mere forsigtige – ja, for at sige det lige ud, ordrebogen udmarves og firmaet kommer aldrig op på de høje produktionstal, der kendetegnede førkrigsårene. Efter krigen begynder hverdagen uendeligt langsom at indfinde sig, men englænderne er stadig uvillige til at komme til lommerne. Purdey d. 3´ må derfor se sig om efter andre markeder, og stille og roligt får han bygget en kundekreds op i USA. Dette tiltag gør at produktionen lander på ca. 200 enheder årligt.
I månederne før den store depression i 1930´ trækker Athol sig ud af ledelsen og overdrager den til sin søn James d. 4. og James lillebror, Thomas. Deres opgave var at få firmaet igennem depressionen, med skinnet på næsen.
 For at få en idé om, hvor slemt det stod til, fremstilledes i 1934 kun seks enheder til det amerikanske marked, så den samlede produktion lige akkurat nåede 100 stk. Senere da 2. Verdenskrig kommer, går produktionen igen nærmest i stå til fordel for krigsmateriel.
Da krigen slutter, er England stort set uden økonomiske midler og for at få lidt penge i statskassen, skruer regeringen op for skattetrykket hvilket indebærer, at mange af de ordrer, der blev afgivet før krigen trækkes tilbage.
En af de andre store våbenfabrikanter, Woodward, drejer nøglen om i 1949 og Purdey tilbydes at købe restlageret plus diverse patenter for en slik – nærmere betegnet ca. 500 pund i alt for hele herligheden. Disse patenter gjorde at Purdey endelig kunne tilbyde amerikanerne en konkurrencedygtig O/U, og snart var der atter gang i de økonomiske hjul.
Som nævnt tidligere, var det den absolutte elite, der købte Purdey bøsser. Og her bringer vi et par eksempler på, hvem der yndede at skyde med de epokegørende Purdeylukkede haglbøsser.

Dengang var adelen og de kongelige begejstret for især klapjagter. En af disse klapjagtsskytter var prinsen af Wales, senere Edward d. VII, og han skød som bekendt med Purdey´s. Og i sådanne kredse rygtes den slags hurtigt og skaber dermed mode, så store dele af adelen blev hurtigt Purdeys faste kundekreds.

Begrebet, ”De fire store”, var udover Prinsen af Wales, Lord de Grey, Lord Huntingfield og Prince Duleep Singh, alle selvfølgelig med trioer fra Purdey.
Den absolut mest passionerede af ”De fire Store” var ubetinget Lord de Grey, den senere The Marquess of Ripon. I hele sin karrierer som klapjagtsskytte nedlagde han ikke mindre end 556.813 stykker vildt. At han mestrede bøssekunsten beviste han ved engang, at nedlægge 28 fasaner på ét minut. Men ikke nok med det: en anden gang havde han hele syv skudte fugle i luften på én gang. Lord de Grey døde i øvrigt lykkelig, idet han under en intens grousejagt pludselig faldt død om.

I dag er James Purdey & Sons godt kørende med en årlig produktion på omkring 100 enheder. Som vi omtalte tidligere benyttede Purdey sig i en årrække af halvfabrikater. Det er de netop begyndt på igen! I samarbejde med Perugini & Visini har de lanceret en Purdey Sporter til en pris af kun kr. 250.000. Et sådant beløb kan synes stort, men er småpenge set i lyset af, at en ægte Purdey starter ved 750.000 kr. og der er selvfølgelig ikke noget loft - - -.

Som et lille kuriosum har denne skribent haft fornøjelsen af, at stå med en fabriksny, ægte Purdey side by side i hånden og give den et lille sving med klikpatroner. Det indebærer dog, at hvis man ikke er en kendis, så at være særdeles velklædt. Lidt på samme måde, som hvis man ønsker at prøvekøre en Mercedes E-500 med ekstraudstyr; klæder skaber folk.

Tekst: Troels D. Egeskjold


.

Comments