Jagt‎ > ‎Våben‎ > ‎

Våbenskabe

Våben skal opbevares i våbenskab

Skabet skal mindst være godkendt i Skafor Blå klasse 2. Har man mere end 25 sædvanlige våben eller 10 særligt farlige våben, skal våbenskabet være godkendt i Skafor Rød klasse 2.

Skafor Blå klasse label


Blå klasse
En SKAFOR klassificering, der udviser så stor modstand mod indbrudsforsøg, at den kan antages at havde standsende effekt.

Rød klasse
En SKAFOR klassificering, der udviser så stor modstand mod indbrudsforsøg, at den kan antages at være sikker.

Det kriminalpræventive Råd har udgivet folderen 'Opbevaring af skydevåben', publikationsnummer 045. Den indeholder regler og råd om opbevaring af skydevåben og ammunition.

Valg af skab
Når man vælger våbenskab, er der visse ting, man bør overveje:    * Antallet af våben man har nu og i fremtiden.
    * Skal skabet stå synligt eller ønskes et beklædt skab?
    * Skal der være aflåselig rum til smykker, penge eller andre værdier? Et aflåseligt rum kan også anvendes til at holde genladningskomponenter såsom krudt og fænghætter adskilt.
    * Skal der være hylder til opbevaring af patroner / olie?
    * Eventuel mulighed for ophæng af rensestok, kikkert og lignende.Husk
Husk at skabet skal fastboltes til en stabil bygningsdel som gulv, væg eller lignende. Lad evt. en fagmand gøre dette.

SKAFOR blå klasse kræver, at skabet er fastgjort i mindst fire punkter til fast bygningsdel. Det bedste er både i væg og gulv. Dette hindrer, at skabet kan brækkes eller kæntres.

Skabet skal fastgøres med 10 mm bolte/skruer skruet mindst 10 cm ind/ned i materialet. Man bør anvende ekspansionsbolte eller franske skruer.


Husk
Det er en god ide at kontakte sit forsikringsselskab og meddele, at man har købt/selv opsat et SKAFOR BLÅ Hovedgruppe 2 våbenskab og indbyde dem til at besigtige, at monteringen er korrekt. Selskabet bedes så sende et brev med accept af det aftalte.


Undgå fugt i våbenskabet
Fugt er den værste fjende, når våbenet opbevares i et lukket våbenskab. Fugten kan nu ikke længere fortrænge, men samles i et lille rum.

Alle våben skal derfor være tørre og bør smøres ind i et tyndt beskyttende lag olie eller våbenfedt. Våbenet bør opvarmes til rumtemperatur inden det placeres i våbenskabet.

Husk at dit våben i et våbenskab er særligt udsat for fugt og rust. Fjern våde geværremme efter jagten og lad dem tørre uden for våbenskabet.

Læg eventuelt aviser i bunden af skabet. Fugtposer eller krystaller (calciumchlorid, chlorcalcium) kan desuden placeres i skabet for at suge fugten til sig. Midlerne skal udskiftes eller tørres når de er fugtige/anvendt. Midlerne kan købes hos Materalisten eller på apoteket.

Ide
Calciumchlorid kan også bruges som isfjerner på indkørsler, trappegange, fortov med mere. Det virker omkring fire gange så kraftigt som vejsalt. Produktet skader ikke hunde- og kattepoter og er desuden mindre skadeligt for planter end almindeligt vejsalt.


Kilder
Tyverisikring, Skafors Forskrift 211, sikringskatalog (bind I & II), Dansk Forening for Skadesforsikring, Forlaget Forsikring, København, 1998.

Det kriminalpræventive råds folder "Opbevaring af skydevåben".
Publikationsnummer: 045Tekst og billede: C. Juhl.