Jagt‎ > ‎

Vildtbehandling


Sådan klargøres en sneppe


En video med engelsk tale, men den giver alligevel et godt indtryk af processen. Der vises, hvor penselfjeren er, hvordan indmad tages ud og hvordan man plukker. 

Rengøring af ederfugl


Når man har nedlagt ederfugle, bruger man normalt brystkødet. På videoen kan man se, hvordan man udskærer to flotte ederfuglebryster. Der er også andet fuglevildt, hvor man med fordel kan vælge brystkødet.
Flåning af fasan


Når man har nedlagt fuglevildt, skal man beslutte, om det skal plukkes eller flåes. Videoen viser trin for trin, hvordan man fl
år en fasan. Der er også andet fuglevildt, man med fordel kan vælge at flå.

Tilberedning af rågeunger


Rågeunger er en lækker spise. Fuglene kan tilberedes på mange måder. I filmen laves nogle enkle men lækre retter: Stegte rågebryster med svampe og portvinssovs, røget rågebryst på salatbund samt grillet rågebryst.
Vildtbehandling af råvildt


Når råvildtet er nedlagt, begynder vildtbehandlingen. Dyret skal først af med skindet, og på videoen kan du du se hvordan. Hvis man vil beholde skindet, kan man bruge den vejledning i garvning, der ses længere nede på siden. 

Videoen viser ogs
å, hvordan dyret parteres i mindre stykker. 

Til sidst vises, hvordan man laver trofæet.


Garvning af skind
Ikke kun horn, tænder og fjer kan anvendes som trofæ og minde om en heldigt gennemført jagt. Mange jægere vil gerne bevare skindet af deres første hare eller stykke råvildt, men undlader at gøre det på grund af prisen.

Det er både synd og skam. Derfor vil jeg gerne beskrive, hvordan man selv kan garve sine skind. Det er både en billig og fornøjelig beskæftigelse.

Der skal bruges følgende:

En stor plastikbalje
En træramme (laves af fire forskallingsbrædder)
En kniv, skrabeklods eller skrabejern
En stålbørste til garvning
Sandpapir
Shampoo
Groft salt
Alun (apotek / Matas)
1 flaske glycerin (apotek / Matas)
1 rulle snor
Talkum (apotek / Matas)
Skindbehandling
Opskæring af skind:
Skindet skæres af hårvildtet med "5 snit":


    Løbene bortskæres i hælleddene.
    Halsskindet skæres fri tæt ved hovedet.
    Snit på bugsiden fra halssnittet (2) til tarmåbningen.
    Snit på bagsiden af forløb og bryst.
    Snit på bagsiden af bagløb.

Skindet trækkes eller løsnes forsigtigt fra kødet.

Opbevaring af råskind:
Det er ikke altid, man har tid til at starte garveprocessen, straks man har flået det pågældende dyr. Dette er dog ikke noget problem. Du skal blot rulle skindet sammen og lægge dette i fryseren.

Det friske flåede skind er i meget høj grad udsat for angreb af forådnelsesbakterier, hvorfor der ikke må gå mange timer, før man brgynder garvningen eller lægger det i fryseren. Frosset skind tøs op i koldt vand tilsat 3 - 4 håndfulde groft salt.
Arbejdet
Skrabning:
Det er en god ide at begynde med at vaske skindet med hårshampoo. Derefter spændes det op på en træramme ved hjælp af en rulle tråd eller snor.
Når skindet er spændt jævnt ud, begynder man med at skrabe det fri for fedt, kødrester og hinder. Man kan bruge en almindelig jagtkniv, trekantet træklods (kile) eller endnu bedre: Man kan selv fremstille et rigtigt skrabejern. Skrabejern kan også købes på foderstoffer eller hvor der sælges artikler til minkfarmer.

Der skal skrabes fra midten og ud i mod kanten. Man skal passe på ikke at skrabe så dybt, at man kan se hårenderne. Hvis uheldet er ude, og man kommer til at lave en flænge/skade er det ikke den store ulykke. Skaden kan syes med tandtråd. Som afslutning på skrabearbejdet bruges en stålbørste til at fjerne de resterende hinder.

Vask og skrubning:
Når du er færdig med at skrabe skindet, skal det vaskes. Fyld håndvarmt vand i baljen og tilsæt hårshampoo. Skindet vaskes nu meget grundigt, eventuelt et par gange. Efter vask skylles skindet grundigt.

Skindet placeres nu på et plant underlag eller spændes atter op i rammen. Det skal nu børstes grundigt med stålbørsten eller en anden stiv børste som for eksempel en gulvskrubbe.

Der skal børstes i alle retninger, også rundt, så alle rester af fedt og hinder fjernes. Skindet åbner nu også sine porer, så det bliver mere modtagelige for garvevæsken.

Er man meget ihærdig, kan man opnå et fuldkommet rent og glat skind.

Garveprocessen:
Før man starter selve garvningen, blødes skindet op i saltvand et par døgn. Hvis der er lidt fedt på skindet, kan man vaske det en gang til.

Når skindet er skyllet grundigt, skrabes så meget vand af som muligt. Man skal nu forberede selve garvebadet.

Materialer:

Råvildt:
625 g groft salt
500 g alun
15 liter vand (25 - 30 grader varmt)
Garvetid omkring 7 døgn

Ræv og hare:
180 g groft salt
150 g alun
5 liter vand (25 - 30 grader varmt)
Garvetid omkring 3 døgn.

Vildsvin, dåvildt, kronvildt og elg:
Reguler på mængden af garvebadet og garvetiden.

Opløs salt og alun i meget varmt vand. Fyld efter med koldt vand til temperaturen og vandmængden passer.
Skindet lægges nu i badet. Skindet skal ligge i garvetiden.
Se til skindet hver dag og vend det hyppigt.
Ved større eller mindre skind ændres mængden i passende forhold. En god rettesnor er at skindet skal være godt dækket.

Garvebadet kasseres efter brug. Stoffet alun er ikke nævnt i Miljøstyrelsens liste over farlige stoffer og ej heller anført på medicinalfirmaernes liste over allergifremkaldende stoffer.
Efterbehandling
Når skindet tages op af garvebadet, skylles det grundigt, hvor efter det skrabes fri for vand. Lad det ligge og tørre i omkring et døgn på et ikke for varm sted.

Når skindet er tørret, skal kødsiden/skindsiden gnides med glycerin. Hvor meget der skal anvendes, er svært at sige. Hvis man hælder lidt ud i hænderne og gnider det i et tyndt lag på skindet, så får det overalt, og man er sikker på, at det er passende.


Skindet bredes ud på for eksempel en netramme eller et indendørs tørrestativ. Skindet skal stå i et rum uden for stærk varme, da det ikke må tørre for hurtigt. Sker dette, kan det blive sprødt og slå revner.

Gulv/væg?
Skal skindet hænge på væggen eller ligge på gulvet, undlades den sidste skrabeproces. I stedet spændes skindet op i rammen og tørres. Skindet bliver da ret stift, hvilket er en fordel, når det skal hænge.

Blødt skind?
Når skindet begynder at tørre, blive hvidt når der trækkes i det, kan det lægges på et plant underlag med skindsiden opad. Det skrabes da med en spartel i alle retninger og over hele skindet. Tørre fibre udskilles og skindet bliver dejligt blødt.

Det tørrede skind slibes på skindsiden med groft sandpapir og drysses med talkum, som arbejdes ind med hånden. Skindet er nu klart til brug.

Tip: Vil man senere blødgøre skindet skindet på væggen/fra gulvet, kan man bare bløde det op i vand og skrabe og tørre det som tidligere beskrevet. BEMÆRK: Fugtige skind bliver sure og taber da hårene.

Apportbukke:
Metoden er også velegnet til fremstilling af apportbukke til schweisshundetræning. Her stoppes skindet ud med fyldmateriale og sys sammen med tandtråd.