Intro

Pramjagt og havjagt

Hvordan kommer jeg i gang med pramjagt/havjagt?

Umiddelbart ser det ret så kompliceret ud, med de mange forskellige regler.

Hvis du ikke er lokalkendt i det område du vil jage i, er det en stor fordel at have kontakt med en lokal strandjæger og eventuelt komme med ham ud de første gange. Det gælder både for ændernes trækvaner og vejrforhold, som man skal tage i betragtning for her.

Som udgangspunkt er jagtretten frit på søterritoriet, og der findes vildt reservater overalt i DK. De er lettest at finde på linket.

https://mst.dk/friluftsliv/jagt/jagttider-og-fredninger/fiskeriterritoriet-og-reservater

På søterritoriet er der en fredningssone på 500 m fra byzone og 100 m fra sommerhusområder.

Den frie jagtret begynder, der hvor båden/prammen kan flyde.

Der er områder hvor motor ikke er tilladt til opsøgende jagt, det fremgår af hjemmesiden hvor disse er. Der kan være områder, hvor der kun må jages fra opankret pram, det vil sige at jagt med kravlepram hvor du purser dig til ænderne ikke er tilladt.

Der er i de fleste fjorde i Danmark ikke tilladt med motorbådsjagt, dog er det tilladt i den vestlige Limfjord.

Hvis du ikke har prøvet jagtformen før, så er det en god ting, hvis du har mulighed for at låne en pram, for at se om det er noget for dig, inden du køber pram eller båd.  Der er mange jagtforeninger der har en pram de gerne låner ud.

For en ny jæger såvel ung som gammel er det en billig måde at komme på jagt. Det er jo ikke alle, der har en jagt på hånden, når jagttegnet er i hus.

Hvis du tør tage springet og anskaffe dit eget udstyr til pramjagt, kan der købes brugte pram til ca. 2.000, – kr. og opad. Der er stor forskel på antal af lokkeænder du skal have med, men med 30 stk. er du klar til din første trækjagt. Til svømmeænder vil en blanding af gråænder og pibeænder være ok. Min erfaring med hvinænder er, at de slår bedst på artsfæller.

Med den store fremgang af gæs, er det blevet udbredt med gåselokkere med på pramjagt. Min erfaring er, at specielt Canada gæs er til at tale med.

De fleste steder kræves der waders som påklædning med hvidt overtræk, også hvis der jages på åbent vand. Grønt eller brunligt ses tydelig i en hvid eller grå pram. I rørskov eller helt op mod land, er det en fordel med en pram i grøn eller brun farve og en jakke i samme farve. Husk redningsvest.

Hvis du kan affinde dig med stilhed og naturen, skal du ikke tøve. Det er altid en oplevelse at ligge om morgenen i solopgangen og se naturen vågne op.

Dansk Søredningsselskab:
https://www.dsrs.dk/